
Stop kindhuwelijken
Het parlement van Irak staat op het punt te stemmen over een wet die het legaal maakt om meisjes vanaf negen jaar uit te huwelijken.
Duizenden mensen hebben al geprotesteerd in steden in heel Irak. Maar religieuze parlementsleden willen deze onderdrukkende wet per se invoeren.
Irak heeft na ISIS met succes zijn imago in de wereld opgepoetst, en is sterk afhankelijk van handelsovereenkomsten met regeringen en samenwerkingen met bedrijven zoals GE en Honeywell, die beide bezig zijn met een handelsdeal met Irak.
Laten we Irak zo snel mogelijk duidelijk maken dat de nieuwe reputatie serieus in gevaar komt.
Zeg Iraakse parlementsleden: bescherm meisjes en schrap de kindhuwelijkwet.
Het nieuwe wetsvoorstel zal families en de maatschappij verscheuren door familieaangelegenheden over te dragen aan geestelijken - zodat niet het burgerlijk recht de basis vormt voor beslissingen over zaken als huwelijk, echtscheiding, erfenis en kindervoogdij, maar sektarische voorkeur. Dit betekent dat de Persoonlijke Statuswet uit 1959, waarin de minimumleeftijd om te trouwen is vastgesteld op 18 jaar, in feite wordt opgeheven.
Terwijl Irak zeker niet het enige land is dat kindhuwelijken overweegt (niet alleen in het Midden-Oosten trouwens, verschillende staten in de VS hebben het ook niet officieel verboden!) - hebben Iraakse vrouwen tientallen jaren strijd gevoerd voor gelijkheid, en het is ze vaak ook gelukt. In feite heeft Irak, in tegenstelling tot hoe het land in de media wordt neergezet, historisch gezien een paar van de beste beschermingsmaatregelen voor vrouwen in het Midden-Oosten.
Maar als deze archaïsche wet nu wordt aangenomen zal dit Irak een eeuw terug in de tijd werpen, waardoor miljoenen vrouwen, meisjes en andere gemarginaliseerde personen het gevaar lopen onderdrukt te worden.
Voeg je naam toe om vrouwen en meisjes in Irak te helpen beschermen. Laten we Irak duidelijk maken dat nieuwe en bestaande zakendeals in gevaar kunnen komen als het parlement deze onderdrukkende wet niet schrapt.
Stop kindhuwelijken in Irak.
Onze partners in Irak vertelden ons dat er in het parlement door de jaren heen al verschillende versies van deze wet zijn voorgesteld, maar dat deze pogingen elke keer werden verijdeld door sterke oppositie. Samen kunnen we dit weer voor elkaar krijgen!